ZBOROV: Hrad na kopec nad dedinou vraj za noc preniesli čerti

08.09.2012 Bardejov

Zborov 8.septembra (TASR) – Starí obyvatelia Zborova, okres Bardejov, vraj zvykli svojim deťom rozprávať, že hrad na kopec nad ich dedinou počas jednej noci preniesli čerti z miesta, ktoré sa dnes volá Hradské.

Či dedina dostala hrad za trest, alebo za odmenu, to nám už súčasní Zborovčania nevedeli povedať. Každopádne je však jasné, že práve táto kultúrna pamiatka po obnove môže byť výrazným prínosom.

Zborovský hrad, inak tiež nazývaný Makovica, je zrúcanina stredovekého sídla a najstaršie zmienky o ňom pochádzajú zo začiatku 14. storočia. Podľa niektorých historických zdrojov ho v čase stavovských povstaní napadlo cisárske vojsko a v roku 1684 zbúralo. Objekt bol výrazne poškodený počas 1. svetovej vojny.

S obnovou objektov začala pred tromi rokmi skupina nadšencov a priaznivcov histórie zo Združenia na záchranu Zborovského hradu. Jeho predseda Vladimír Kaminský pre TASR uviedol, že od roku 2010 sa im podarilo dokončiť stabilizačné a murovacie práce na niektorých objektoch. Tento rok pracujú na ďalších, ktoré sú najviac poškodené.

"Pokračujeme v murovaní hradobného múra naľavo od vstupnej brány. Má hrúbku dva metre, dĺžku takmer 20 metrov a bol takmer celý spadnutý. Okrem toho robíme aj opravu koruny polygonálnej bašty, ktorá má výšku takmer 20 metrov," vysvetľuje Kaminský.

V rámci prác sa rozbehol aj rozsiahly archeologický výskum. Predovšetkým sa sústredili na vstupné priestory, kde sa snažia zachytiť systém hradnej brány. Podľa slov archeológa Petra Harčara, v sondách objavili množstvo črepov, keramických fajok, zvieracie kosti, kolovú jamu, ale i dva fragmenty z dela.

Dobrovoľníci a hradní robotníci sa popasovali aj s náletovými drevinami a okolo hradu vznikol chodník, ktorý návštevníkovi umožní vidieť túto pamiatku aj z vonkajšej strany.

"Je to hrad, ktorý má asi z dvoch tretín zachovaný pôdorys. Stojí tu veľa bášt, sú zachované hradby, hradobné piliere a veľké množstvo podzemných priestorov," vysvetľuje koordinátor prác.

Kaminský pripomenul, že kedysi sa na hrad vychádzalo historickou cestou, ktorá bola z veľkej časti lemovaná dubmi. Niektoré stromy však nahlodal zub času a tie spadli.

"Sú tu duby, ktoré majú štyristo rokov. Dosadili sme do tejto aleje, na základe historických máp 30 nových sadeníc," hovorí Kaminský.

Starosta obce Ján Lukáč konštatoval, že na tohtoročné práce získali z Ministerstva kultúry SR približne 50.000 eur. Ďalších 15.000 eur vyhradila z rozpočtu obec. Vďaka vládnemu projektu na záchranu hradov sa tu podarilo dať prácu 10 nezamestnaným. UPOZORNENIE: TASR dnes vydáva o obci Zborov seriál spravodajských materiálov.
 

Vyberte región